BEBAS & MERDEKA

Assalamualaikum..


20 Julai 2017 dengan rasminya Cik Zai dah tutup akaun Instagram dan Facebook. Laman sosial yang pelbagai ni tak semestinya kena join semua kan. Join satu cukupla. Lagipun Cik Zai bukan ada banyak masa pun nak layan semua benda tu. Aku perasan sejak layan laman sosial tu semua aku lupa… apa yang aku minat, aktiviti yang aku nak buat dan matlamat yang aku nak capai. So, Insyaallah lepas ni aku boleh start balik baca buku banyak-banyak, mengarang dan menulis, menjahit, hafaz Al-Quran dan sebagainya. Insyaallah.

Bila tutup akaun insta n fb risikonya akan hilang gambar-gambar lama dan tak boleh keep in touch dengan ramai member. Tak kisahlah gambar bukan bawa ke mana pun. Beratus-ratus gambar dalam insta dan fb, gambar yang sealbum dekat rumah tu juga yang paling dihargai dan selalu ditatap. Kalau nak keep in touch dengan member whatsapp kan ado….

LEMPENG

Assalamulaikum...

Hari ni nak kongsi resipi buat lempeng. Kadang kita ni nak makan kuih tapi kuih-kuih seperti karipap, donut, keria dan lain-lain kuih tu semua renyah. Kadang-kadang pula kita ni tak banyak masa so lastly lempeng juga jadi pilihan. So, resepi lempeng seperti di bawah...


Bahan-bahan

2 cawan tepung
200ml santan kotak
1 biji telur
1 cawan air
secubit garam


Cara-cara

Gaul semua bahan hingga sebati dan masak lempeng atas pan sehingga masak.

p.s. Lempeng sesuai di cicah bersama sardin atau susu pekat manis.